78

Biztosan te is voltál már olyan helyzetben amikor hosszabb ideje kimerült voltál, semmihez nem volt kedved és valami nagyobb változtatásra volt szükség az életedben ahhoz, hogy ebből az állapotból kimozdítson. 

Ilynekor azon kaphattad magad, hogy már hetek óta alig mozdulsz ki a szobádból, kicsit eleged van mindenből és nem érzel magadban motivációt arra, hogy bármin is változtass. Ilyenkor órák hosszat sorozatokat, Youtube viedókat vagy Instagram posztokat néztél. Ezektől pedig csak egyre rosszabb lett a helyzet, és egyre kedvetlenebbé váltál.

Aztán jött mindenféle negatív gondolat, elkezdted magad másokhoz hasonlítgatni, ami még egy lapáttal rátett az eddigiekre és elkezdődött egy ördögi kör…

Kezdted úgy érezni, hogy itt az ideje annak, hogy nyomj egy újrakezdés gombot az életedben. Erre pedig mikor lenne jobb alkalom, mint akkor, amikor ezt a természet is támogatja a tavaszi megújulással?

Változtatás másként

Itt a tavasz, ami a legjobb időszak az újrakezdésre, ’tavaszi nagytakarításra’ az életedben. Hiszen van néhány olyan terület, ahol érdemes lenne változtatni.

Érzed, hogy ideje lenne új életet kezdeni. El is határozod, hogy most aztán minden problémás területen drasztikus változásokat fogsz bevezetni – kezdve ez életmódodon át a munkádig.

Igaz, a nagy lelkesedésben azért eszedbe jut egyszer-kétszer, hogy tavaly tavasszal is voltak ilyen nagyratörő terveid de aztán valahogy elsodort az élet és szinte semmit nem valósítottál meg belőlük. De gyorsan félre is söpröd ezt a gondolatot, mert most majd biztosan sikerülni fog!!

Pedig lehet, hogy érdemes lenne megállni egy pillanatra és végiggondolni, hogy miért van az, hogy a nagy elhatározásokból legtöbbször semmi nem valósul meg?

A kutatások eredményei szerint amikor azt gondoljuk, hogy semmi sincs rendben az életünkben és valami nagyobb változásra van szükség ahhoz, hogy jobb legyen akkor valójában már az is elég, ha egy-két apróságon változtatunk.

Szóval ahelyett, hogy az egész életedet azonnal és gyökeresen felforgatnád éppen elég, ha bizonyos dolgokat másképp csinálsz, mint eddig. Ezek a pici lépések pont elegek lesznek ahhoz, hogy jobban érezd magad és hosszabb távon is fenn tudd tartani a változást.

Wellness kerék

–  azaz nézd meg, hogy mennyire vagy jól az életed egyes területein – 

A Wellness-kerék vagy nevezhetnénk Életkeréknek is egy egyszerű módszer ami segít abban, hogy meg tudd újítani az életedet, és ne csak terv maradjon a változás😊

Ahhoz, hogy bármilyen változás el tudjon indulni, először is meg kell vizsgálnod a jelenlegi helyzetedet. Utána pedig fel kell mérni, hogy mi az a változás, amit valóban meg lehet valósítani.

Wellness -kerékAz egyes körszeletek az életed különböző színtereit jelentik. Minden egyes körszelet – azaz a különböző életterületek – egy tízes skálán értékelhető.

Tehát vizsgáld meg, hogy egy tízes skálán hány pontot adnál magadnak a következő területeken:

  • Lelki egészség: mennyire tudsz pozitív lenni, hogyan küdzesz meg a nehézségekkel, mennyire vagy hajlamos elkeseredni.
  • Testi egészség, fittség: alvási szokásaid, mennyire eszel egészségesen, sportolsz-e valamit, hogyan kapcsolódsz ki (kikapcsolódsz-e egyáltalán)
  • Pénzügyi helyzet: be tudod-e osztani a pénzedet, mennyire tudsz előre tervezni, hajlamos vagy- e a túlköltekezésre?
  • Társasági élet: a kapcsolatod a barátaiddal, a családoddal, kollégákkal. Mennyire fontosak ezek neked? Mennyire tudod őket fenntartani?
  • Munka/hivatás: mennyire érzed magad produktívnak? mennyire vagy elégedett a helyzeteddel? Elégedettséggel tölt-e el az, amit csinálsz?
  • Otthonod/környezeted: komfortosnak érzed-e azt a közeget, amelyben élsz? Szeretsz-e hazamenni? Rendet és tisztaságot tartasz-e otthon?
  • Kikapcsolódás: hobbik, ’lazulás’, chill – jelen vannak- e az életedben?
  • Személyes fejlődés: mennyire tudod ezt a jelenlegi helyzetedben megvalósítani?

Wellness kerék – min változtass?

A gyakorlat végén látni fogod, hogy az életed mely területein lenne leginkább érdemes változtatni. Kaphatsz például egy ilyen végeredményt:

Wellness-wheel

Ezután elgondolkodhatsz azon, hogy milyen pici változásokat tehetsz a következő néhány hónapban azokon a területeken, ahol a legkevésbé érzed jól magad.

Elsőre talán nem hangzik túl izgalmasnak, hogy csak az életed néhány területén változtass és csak kicsiket elsőre, hiszen éppen új életet akartál kezdeni😊

Viszont ha egyszerre csak néhány dologra koncentrálsz, akkor a változás hosszú távon is fenntartható lesz.

Ha tetszett a gyakorlat, akkor itt tudod letölteni a Wellness-kerék nyomtatható változatát!